Giorgio Armani – refugiu departe de lume

Intr-o zi de vara cu un soare orbitor, iahtul de 65 de metri al lui Giorgio Armani, Maìn, este ancorat ca o vila plutitoare in portul italian La Spezia. Suplu, armonios si vioi (la fel ca proprietarul sau), Maìn este versiunea acvatica a celebrei estetici minimaliste a lui Armani.
In lumea modei se glumeste pe seama lui Armani ca isi conduce imperiul de cinci miliarde de dolari ca un capitan de vas. Nu numai ca asta nu-i o simpla ironie caci se pare ca si programul de pe vasul real este extrem de bine pus la punct.

Imbracat in pantaloni bleumarin si un tricou de aceeasi culoare, Ar­mani este prietenos cu echipajul, sarutandu-l pe obraji pe capitan si strangand mainile celorlalti. Zambeste doar la vederea lui Bar Refaeli, modelul israelian care se afla la bord Ce mai face Leo?, intreaba el, referindu-se la Leonardo DiCaprio. E bine. Invidios ca ma aflu aici, raspunde ea. Cine n-ar fi invidios? Cu sase cabine spatioase pentru oaspeti, lift, jacuzzi, sala de gimnastica, ecran de cinema, nenumarate baruri si o punte uriasa pentru plaja, Maìn este un paradis autosuficient, numai bun pentru o croaziera de sase saptamani pe Mediterana, cu opriri in porturi sic pe Coasta de Azur, in Sardinia, Menorca si Pantelleria, unde Armani are o casa.

Avand zece case in diferite colturi ale lumii, Armani stie foarte bine ce inseamna sa locuiesti in lux. Dar Maìneste cea mai scumpa casa departe de casa. Iahtul a fost construit in 30 de luni, in prestigiosul santier naval italian Codecasa, si a costat peste 60 de milioane de dolari: Mult mai mult decat un magazin. M-a costat tot ce am strans dupa o viata de munca. Timp de 35 de ani, Armani a trait ca sa munceasca, asa ca poate gasi argumente pentru acest rasfat. Imi aduce multa bucurie. Sunt la “capatul” vietii mele. Am nevoie de rasfaturi”.

Desi a incetinit ritmul dupa diagnosticarea cu hepatita in 2009, a reusit sa inaugureze un hotel in Dubai si sa duca la bun sfarsit seria de zece show-uri de moda pe an. Cele sase saptamani pe care le petrece la bordul iahtului reprezinta metoda lui de a-si reincarca bateriile. Am nevoie sa ma inchid an propria mea lume. Sunt prea expus in rest. Vasul este un refugiu.

Leo Dell’Orco, designerul colectiilor pentru barbati ale lui Armani si insotitorul lui constant, este, probabil, multumit. Leo este persoana, incepe Armani sa ex­plice, inainte de a se hotara asupra unei alte exprimari. Ei bine, Leo imparte acest vas cu mine.

Comments are closed.